Ananasové aroma se využívá v konzervárenství na dochucování ovocných (např. hruškového, broskvového nebo ananasového kompotu) a zeleninových kompotů (dýně), popřípadě džemů. Toto aroma pozdvihne chuť daného ovoce a zeleniny a tím vylepší kvalitu výsledného produktu. Nejčastější využití ananasového aroma je při zavařování dýně.
Výroba dýňového kompotu
Nejdůležitější je výběr dýně a hlavně správná zralost, kterou můžeme charakterizovat jako základní technologickou vlastnost. Výroba dýňových kompotů je sezónní záležitost, to znamená, že se řídí dozráváním jednotlivých druhů dýní.
Postup výroby dýňového kompotu:
- praní a třídění dýní
- odstopkování dýní
- odjadřincování dýní
- loupání dýní
- kostkování dýní
Technologické operace:
- plnění do obalů
- zalévání nálevem s aromatem
- odvzdušňování
- uzavírání
- sterilace
- chlazení
- skladování
Recept na domácí dýňový kompot naleznete zde: https://www.aromka.cz/blog/dynovy-kompot-s-prichuti-ananasu/
Ananasové aroma v cukrářské výrobě
Ananasové aroma se přidává do krémů, náplní, korpusů nebo želatin. Exotická chuť vynikne hlavně v cukrářských výrobcích s ovocem, může se přidat i do džemu. Oblíbený je také dýňový džem s ananasovým aromatem v kombinaci se skořicí. Dýňový džem se ve větším průmyslově vyrábí v zahraničí, u nás jde spíše o domácí výrobu. Recept na dýňový džem naleznete také na našem webu: https://www.aromka.cz/recepty/recept-na-dynovy-dzem/