Ananasové aroma - využití v konzervárenství a cukrářské výrobě

Ananasové aroma se využívá v konzervárenství na dochucování ovocných (např. hruškového, broskvového nebo ananasového kompotu) a zeleninových kompotů (dýně), popřípadě džemů. Toto aroma pozdvihne chuť daného ovoce a zeleniny a tím vylepší kvalitu výsledného produktu. Nejčastější využití ananasového aroma je při zavařování dýně. ananasove-aroma-60--260ml

Výroba dýňového kompotu

Nejdůležitější je výběr dýně a hlavně správná zralost, kterou můžeme charakterizovat jako základní technologickou vlastnost. Výroba dýňových kompotů je sezónní záležitost, to znamená, že se řídí dozráváním jednotlivých druhů dýní. 

Postup výroby dýňového kompotu:

  • praní a třídění dýní
  • odstopkování dýní
  • odjadřincování dýní
  • loupání dýní 
  • kostkování dýní

Technologické operace:

  • plnění do obalů
  • zalévání nálevem s aromatem
  • odvzdušňování 
  • uzavírání
  • sterilace
  • chlazení
  • skladování

Recept na domácí dýňový kompot naleznete zde: https://www.aromka.cz/blog/dynovy-kompot-s-prichuti-ananasu/ 

Ananasové aroma v cukrářské výrobě

Ananasové aroma se přidává do krémů, náplní, korpusů nebo želatin. Exotická chuť vynikne hlavně v cukrářských výrobcích s ovocem, může se přidat i do džemu. Oblíbený je také dýňový džem s ananasovým aromatem v kombinaci se skořicí. Dýňový džem se ve větším průmyslově vyrábí v zahraničí, u nás jde spíše o domácí výrobu. Recept na dýňový džem naleznete také na našem webu: https://www.aromka.cz/recepty/recept-na-dynovy-dzem/