Recept na domácí fernet
Fernet je oblíbený alkoholický bylinný likér s jemnou chutí a hořkostí. Můžete si ho vychutnat také v drincích jako je např. bavorák, kde je fernet smíchaný s tonikem.
Ingredience na přípravu:
- 300 ml neochucené vodky 40%
- 200 ml vody
- 16 ml fernetového aroma
- 100 g cukru krystal
Postup přípravy:
K neutrálnímu alkoholu, nejlépe vodce, přidáme doporučené množství fernetového aromatu. V poměrné části vody rozpustíme cukr, přidáme zbytek vody a smícháme s vodkou.
Na úplný závěr přidáme karamel lihovinový k dosažení optimální barevnosti. Karamel přidávejte postupně až do vámi požadované barvy.
Množství cukru můžete volit dle vašich zvyklostí. Vyšším množstvím alkoholu dostanete silnější fernetový likér.
K dosažení citrónové příchuti fernetu přidejte naše citrónové aroma, a to v poměru 6,6 ml na 500 ml nápoje.
Recept na chartreuse likér
Výjimečná je chuť francouzského bylinného likéru chartreuse složeného z různých druhů bylin. Tento likér je taktéž prospěšný pro vaše zažívání a správnou funkci trávicího traktu.
Ingredience na přípravu:
- 250 ml neochucené vodky 40%
- 250 ml vody
- 23 ml chartreusové aroma
- 225 g cukru krystal
Postup přípravy:
K neutrálnímu alkoholu, nejlépe vodce, přidáme doporučené množství chartreusového aromatu. V poměrné části vody rozpustíme cukr, přidáme zbytek vody a smícháme s vodkou.
Množství cukru můžete volit dle vašich zvyklostí. Vyšším množstvím alkoholu dostanete silnější charteusový likér. U hořkých bylinných likérů se doporučuje vyšší množství cukru k dosažení optimální chuti.
Recept na domácí karpatský hořký likér
Bylinný likér s hořko-sladkými tóny chutí a příjemnou vůní léčivých bylin je velmi oblíbený aperitiv, protože podporuje chuť k jídlu. Základem jsou byliny obsažené v anglickém hořkém likéru a přírodní aromatické látky.
Ingredience na přípravu 500 ml:
- 220 ml neochucené vodky 40%
- 280 ml vody
- 11 ml karpatského hořkého aromatu
- 280 g cukru krystal
Postup přípravy:
K neutrálnímu alkoholu, nejlépe vodce, přidáme doporučené množství karpatského hořkého aromatu. V poměrné části vody rozpustíme cukr, přidáme zbytek vody a smícháme s vodkou.
Na úplný závěr přidáme karamel lihovinový k dosažení optimální barevnosti. Karamel přidávejte postupně až do vámi požadované barvy.
Množství cukru můžete volit dle vašich zvyklostí. Vyšším množstvím alkoholu dostanete silnější hořký likér.
Případně si můžete připravit další bylinné likéry, a to ochucením alkoholu dalšími našimi aromaty, např. bylinné aroma, anglické hořké aroma, vermutové aroma.
Pokud vás téma bylinných likérů zajímá víc, přečtete si článek v našem blogu bylinné likéry - historie a výroba.