Mleté koření
Koření je běžně dostupné celé, drhnuté, drcené nebo mleté. Mletím či drcením se z koření uvolňují aromatické látky a jeho vůně a chuť jsou pak výraznější. Nevýhodou mletého koření je, že postupem času z něj aromatické látky vyprchávají. Pro zachování kvality mletého koření je důležité jeho uchovávání v uzavřených skleněných nebo keramických nádobách, tak aby nedocházelo k přenosu nežádoucích pachů z nevhodných obalů. Kvalitní čerstvě namleté koření si můžete připravit i doma použitím mlýnku na koření.
Alternativou k použití mletého koření je používání extraktů koření, které se vyrábějí z přírodních silic a oleorezinů jednotlivých druhů koření. Extrakty koření se používají především v masném průmyslu, při výrobě kečupů, hořčic a dalších produktů. Výhodou extraktů koření je jejich senzorická stabilita. Neobsahují nežádoucí mikroorganismy a další nečistoty.
Společnost Aromka Brno a.s. patří k tradičním výrobcům extraktů koření.