25.10. 2024 celozávodní dovolená - objednávky pořízené po 12:00 hod. dne 23.10. budeme vyřizovat od úterý 29. 10. Více..

Mentol

Mentolové bonbony, mentolový esenciální olej, mentolová zubní pasta, mentolový krém na klouby, šampon s mentolem..., zkrátka mentol, kam se podíváš. Víte ale, co toMentol ilustračka_1 vlastně je?

Mentol (menthol) je přírodní silice, kterou obsahují rostliny rodu Mentha. Největší podíl mentolu obsahují máta peprná a máta rolní. 

V sortimentu Aromky Brno najdete:  

Mentol – účinky

Mentol je velmi oblíbený především pro své osvěžující a chladivé účinky. Navozuje pocit ochlazení, i když nesnižuje tělesnou teplotu. Proto je velmi oblíbený jako složka sportovních gelů, krémů a chladivých polštářků. 

Dále se mu přisuzují i protizánětlivé, antibakteriální a anestetické účinky. Uvolňuje svalové napětí, pomáhá při fyzické i psychické zátěži.

V sychravém počasí mentol pomáhá při nachlazení na ucpaný nos, podporuje normální funkci dýchacího systému, usnadňuje vykašlávání, zmírňuje bolest v krku.

Bez aroma mentolu si už neumíme představit ani různé přípravky pro ústní a zubní hygienu.

Mentol zklidňuje podrážděnou pokožku, ulevuje od svědění, při kousnutí hmyzem nebo při drobných popáleninách. Také povzbuzuje při únavě.

Menthol je také složkou zklidňujících pleťových krémů pro problematickou nebo aknózní pleť a šamponů proti lupům. Účinně bojuje s mastnými vlasy i s lupy. Výtažky z mentolu stimulují pokožku hlavu, zklidňují svědění a výsledkem jsou svěží vlasy zbavené lupů.krystalický mentol

Pro výrobu kosmetiky, drogerie a vonných směsí je využíván krystalický mentol, který se získává zmrazením a oddělením mentolu od esenciálních olejů z máty. Při pokojové teplotě je mentol bezbarvá krystalická pevná látka s typickou vůní máty. Jeho vzhled připomíná malé jehličkovité krystaly. Snadno se rozpouští v lihu a olejích, ve vodě je nerozpustný.

Mentolová příchuť je jednou z nejoblíbenějších příchutí i v potravinách a nápojích, především v bonbonech, ve žvýkačkách a také v různých typech alkoholických likérů.