Nakládané houby patří k velmi oblíbeným pochutinám, co národ, to jiná chuť. U Čechů jednoznačně vítězí sladkokyselý nálev na houby s octem. Připravili jsme pro vás recept na nálev a tipy pro přípravu pokrmů z nakládaných hub.
Jdeme na to
Houby nejdříve probereme, vyřadíme plesnivé nebo červivé. I malá plíseň na houbě je problém, neořezáváme plíseň s tím, že zbytek houby je v pořádku, není. Odřízneme konce nožiček a houby očistíme pod proudem vody.
Houby nakrájíme na menší kousky, malinké můžeme nechat vcelku. Nakrájené houby dáme krátce povařit do osolené vody, cca 5 – 10 minut. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a osušit. Přidáme houby a zalijeme připraveným vychladlým nálevem.
Když máme houby v zavařovacích sklenicích zalité nálevem, uzavřeme sklenice a vložíme do zavařovacího hrnce. Houby zavařujeme při teplotě cca 90 °C zhruba 20 – 30 minut. Po dokončení sterilování sklenice na několik minut překryjte utěrkou namočenou ve studené vodě, aby se víčka dobře „chytla“.
Nejlepší houby v nálevu
Pro nakládání hub jsou nejlepší čerstvé, středně velké pevné houby. Ideální houby do nálevu jsou mladé žampiony, hříbky, václavky, lišky a ryzce.
S naším receptem na nakládané houby vám půjde práce od ruky a výsledek bude skvělý. Díky nálevu na houby od Aromky Brno, vyrobenému z kvalitního kvasného octu 8% a směsi extraktů koření, bude nakládání hub hračka. V nálevu jsou zastoupeny aromatické extrakty koření kopru, rozmarýnu a estragonu. Jedná se o macerát, pro přípravu nálevu je tedy potřeba jej naředit dle uvedeného receptu. Z nálevu na houby (260 ml) připravíte 24 l nálevu.
Houby s octem bez zavařování - nálev na houby v octě
Postup pro nakládání hub do octa je velmi podobný, očištěné, nakrájené a předvařené houby vložíme do hrnce, přilijeme Nálev na houby a povaříme asi 5 min, ještě horké plníme do sklenic. Dle chuti můžeme přidat plátky cibule a stroužek česneku, zavíčkujeme a postavíme vzhůru nohama. Nezavařujeme, po vychladnutí můžeme sklenice uložit a druhý den se do nich už můžeme pustit. Když vydržíte týden, budou ještě lepší, ale jinak vydrží i rok.
Náš tip: osvědčily se nám skleničky se šroubovacím víčkem.
Nakládané houby - použití ve studené i teplé kuchyni
Receptů z nakládaných hub je nepočítaně, jsou skvělé do omáček (houby na smetaně) i polévek. Třeba do kulajdy jsou naložené houby na kyselo naprosto dokonalé. Hodí se také do různých salátů, velmi dobré je např. pikantní zelí s kyselými houbami. Oblíbené jsou i jako příloha k nejrůznějším jídlům. Pokud chcete zavzpomínat na dětství, připravte si knedlíky ve vajíčku a k nim jako přílohu houby v nálevu, to nemá chybu. Nejčastěji je však konzumujeme jen tak, zkrátka když je chuť.
Na našem blogu si můžete přečíst praktické rady a tipy na Zavařování hub od A do Z.