Vážení zákazníci, jak jsme vás již dříve informovali EFSA, tedy Evropský úřad pro bezpečnost potravin,v roce 2018 po řadě testů mnoha druhů rumového etheru rozhodl na základě přítomnosti několika nežádoucích a potenciálně nebezpečných látek, že rumový ether jako základní složka rumového aroma nemůže být nadále používána.
Rumový ether neboli ethylester kyseliny mravenčí je ona základní chuť a vůně „tuzemáku“, kterou známe už přes sto let. Dle statistik je každá čtvrtá láhev prodané lihoviny právě „tuzemák“. Ještě v roce 2018 začalo vyjednávání ze strany České republiky, aby byla tomuto produkt udělena výjimka pro použití právě a jen do výrobku „Tuzemák“. Díky těmto jednáním však bylo pouze dosaženo udělení 5-ti letého termínu, abychom našli náhradu za problematický rumový ether. Rok 2018 byl také rokem, kdy výrobci cukrovinek a cukrářských výrobků nemohli, bez výjimky, už toto aroma používat.
Obr.: ethylester kyseliny mravenčí
A právě rok 2023 je rokem, kdy výjimka a tedy i možnost použití rumového etheru končí. V dubnu tohoto roku jsme také my, Aromka Brno s.r.o. ukončili výrobu rumového aroma s touto surovinou. Aroma bylo možné použít pouze pro výrobu výrobku „tuzemák“ a jeho alternativ (např.kávový), takže nebyl určen koncovým zákazníkům.
Samozřejmě, že nahradit jedinečnou surovinu není nic jednoduchého, ale díky mnoha testům a zkouškám se nám podařilo připravit a namíchat alternativní a plnohodnotnou variantu rumového aroma bez použití rumového etheru a již několik let ji nabízíme a těší se velké oblibě.
Více informací naleznete zde rumové aroma cukrářské.