Tento typ kouře, používaný k docílení vůně a chuti bez uzení, patří mezi nejčistší a nejekologičtější. Tekutý kouř mnozí považují za symbol potravinářské chemie, je to však jen hodně rozšířený mýtus. Vyrábí se spalováním kvalitního dřeva a následnou kondenzací ve vodě. Vzniklý produkt je ještě upravován a zbaven nežádoucích látek. Tekutý uzený kouř se používá i při výrobě biopotravin.
Všechna kouřová aromata jsou schválena až po důkladném prověření, legislativou je povoleno pouze několik základních surovin, ze kterých se pak aromata jako tekutý kouř a podobná vyrábí. Výhodou této přísné kontroly je, že vždy přesně víte, jaké složení tento výrobek má.
Tekutý kouř se pro zvýraznění uzené chuti a vůně potravin používá již od 50. let. Díky snadnému použití tekutého kouře si může “udit” každý, a to i v pohodlí svého domova. Při aplikaci na maso doporučujeme opatrnost, tady platí, že méně je více. Když to přeženete, dojde ke zhořknutí.
Nejčastěji se používá tekutý kouř na uzení, k docílení uzené chuti a vůně u masa a masných výrobků, ale můžete takto “udit” i sýry. Stačí je pouze lehce potřít a nechat chvíli působit. Skvělý je i k výrobě BBQ marinády.
Můžete se také setkat s označením uzený dým nebo uzené aroma. Jedná se však o jeden produkt, který bývá nazýván různými jmény.
Alternativou k tekutému kouři pro vaše recepty je naše kouřová emulze, která svým složením splňuje podmínky přísné legislativy u těchto produktů. Prodej je možný od 1 kg kouřové emulze.
Více o získání uzené chuti vašich produktů si můžete přečíst také v našem článku Uzené aroma.
Pro ten nejlepší výsledek vašich uzených delikates nabízíme celou řadu produktů pro domácí uzení .
Tekutý kouř - kde koupit i další produkty pro domácí uzení? Na e-shopu aromka.cz.