Vanilin je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí. Vanilin může být ve formě přírodní nebo syntetické.
Nejčastěji se s ním můžete setkat ve vanilínovém cukru, ten neobsahuje přírodní vanilku, ale pouze její náhražky.
Přírodní vanilin je hlavní těkavou složkou silice obsažené v plodech orchidejí vanilka. Syntetický vanilin byl dříve vyráběn například ze skořicové silice, dnes je vyráběn syntézou z různých surovin - karafiátové oleje, zbytky papírenského průmyslu a rýžových otrub.
Přírodní i syntetický vanilin je používán k dochucování sladkých jídel, pochutin a nápojů v potravinářském průmyslu. Syntetický vanilin je mnohem levnější než přírodní, při dávkování se použije menší množství než u přírodního, což jsou důvody, proč je v potravinářském průmyslu hojně využíván.
Levnější varianta vanilinu je obsažena v našem vanilkovém aromatu, v přírodním vanilkovém aromatu bourbon je obsažen přírodní vanilkový extrakt.