Vanilkový lusk od A do Z

Láká vás vyzkoušet vanilkový lusk, ale nevíte přesně, jak vanilkový lusk použít a jak ho zpracovat? Máme pro vás tipy jak zpracovat vanilkový lusk, jak lusky skladovat a jak na maximum využít jejich chuť a aroma od zrníček až po vysušený prázdný lusk.vanilkovy lusk bez pozadi

Vanilkový lusk i další produkty z vanilky koupíte na našem eshopu v sekci  vanilka. 

Co to vlastně je vanilkový lusk?

Vanilkový lusk  je tobolkou některých druhů orchidejí rodu Vanilla, také se jim říká vanilka pravá. Vanilka patří k nejoblíbenějším vůním a chutím v každém koutu světa a nechybí snad v žádné domácnosti. Oblíbená je např. do pečiva, cukroví, dezertů, cukrářských náplní i korpusů, do zmrzlin, jogurtů, kávy, různých těst nebo čokolády, ale i do slaných jídel. Kromě potravinářského využití je však velmi populární i v kosmetice a aromaterapii.

Jak zpracovat vanilkový lusk                 vanilk. lusk   

Lusk podélně rozřízněte a nožem nebo lžičkou vyškrábejte semínka, která jsou nejaromatičtější částí lusku. Zrníčka z jednoho lusku ochutí 0,5 – 1 kg pokrmu nebo 0,5 – 1  l  nápoje. Lusk nemusíte použít celý najednou, můžete zpracovat jen půlku a druhou si uložit na příště. Zbylý lusk zabalte do potravinářské folie a uložte na suchém a tmavém místě. Ani prázdný lusk nevyhazujte, poradíme vám, jak ho nejlépe využít. 

Jak použít vanilkový lusk

Často se do pokrmů nebo  přidává celý vanilkový lusk, ale i lusk bez semínek nabízí řadu využití. 

  • Pro získání vanilkové chuti lusk krátce povařte a nechte cca 30 minut louhovat ve zvolené tekutině, takto získáte např. báječné vanilkové mléko.         
  • Vyrobte si vanilkový olej: ½ l kvalitního oleje (ideální je olivový extra virgin) zahřejte na 50 – 60 °C, přelijte do vysoké zavařovací sklenice, vložte vanilkový lusk a nechte zchladnout. Vršek sklenice přetáhněte potravinářskou fólií a nechte macerovat v suchu, chladu a temnu 48 hodin až týden. Poté přelijte přes plátýnko nebo nechte lusk uvnitř a olej přelijte do skleněných lahví. Můžete přidat i chilli, kombinace sladké vanilky a pikantního chilli je dokonalá. Skvěle dochutí zálivky na saláty, ryby i zeleninu.  
  • Stejným postupem můžete ochutit i přepuštěné máslo.
  • Vanilkový lusk můžete vložit také do medu, džemu, ale i do kečupu, do dózy se sušenkami, piškoty nebo domácí granolou.
  • Fantazii se meze nekladou ani v tomto případě, lusk můžete naložit i do rumu nebo vodky, která je oblíbená pro svou neutrální chuť. 
Ztvrdlý vanilkový lusk

Pokud se stane, že vám lusk vanilky ztvrdne, nevěšte hlavu.  Jedná-li se o lusk se semínky, ustřihněte špičku a postavte ho na 24 hodin do panáka vodky. Lusk si nasaje alkohol a změkne. Takto „oživený“ lusk bychom však doporučovali použít do receptů, kde projde varem, aby se alkohol vypařil. 

Pro aromatizaci můžete ztvrdlé lusky (celé nebo rozemleté) také vložit např. do nádoby s cukrem (2 kg cukru – 1 lusk) nebo se solí.Vanilkový cukr obsah s pozadím-2_small

Vanilkový cukr 

Příprava je opravdu velmi jednoduchá. Na výběr máte hned několik způsobů, vanilkový cukr získáte přidáním zrníček, celého lusku, ale i přidáním prázdného lusku.  Pro intenzivní chuť a aroma cukru použijte vyškrábaná semínka. V cukru budou viditelná černá zrníčka, což není na závadu a za výslednou chuť to stojí. Do vzduchotěsné nádoby vložte několik celých nebo vydlabaných lusků vanilky a zasypte cukrem. Můžete použít cukr moučku, krupici, ale klidně i třtinový nebo kokosový cukr. Uzavřete a nechte alespoň týden až dva odležet. Pokud chcete proces trochu urychlit, rozmixujte krupicový nebo třtinový cukr s několika vanilkovými lusky a prosejte. 

Vanilková sůl

Vanilkový cukr zná každý, ale vanilkovou sůl? Vězte, že patří ke gastronomickým delikatesám. Postup přípravy je v podstatě stejný. Použijte kvalitní sůl, vložte zrníčka z lusku (můžete přidat zrníčka i lusk) a opět nechte v uzavřené nádobě odležet alespoň týden až dva.

Je báječná na posypání čokoládových či karamelových bonbonů, do těsta, do karamelu, do rajčatových pokrmů, na pečenou podzimní zeleninu (mrkev, sladká brambora, dýně, řepa), na drůbež, ryby a mořské plody a také v salátových zálivkách. 

Vanilka dodá šmrnc i alkoholu

Stejně tak můžete několik vyškráblých lusků vložit třeba do rumu, brandy, koňaku, whisky, pomerančového likéru, do svařeného vína, medoviny i do vodky nebo tequily.  Platí jednoduché pravidlo, čím více lusků použijete a čím déle je necháte macerovat, tím intenzivnější vůni a chuť získáte. A co takový vaječný likér? S pravou vanilkou je neodolatelný, mrkněte na náš recept domácí vaječný likér. Přidáváme i recept na domácí rum tuzemák, kterému vanilka také dodá tu pravou chuť.

Cukrový sirup s vanilkou

Příprava cukrového vanilkového sirupu vám zabere minimum času i námahy. Smíchejte cukr a vodu ve stejném poměru, přidejte několik vanilkových lusků a přiveďte k varu. Chvíli vařte, míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přelijte i s lusky do čisté lahve, po vychladnutí uzavřete a skladujte v lednici. K použití je ihned, ale opět platí, delší macerování = intenzivnější chuť. Vanilkový sirup je skvělý na ochucení kávy, čaje, různých koktejlů, ale i na pošírování nebo kompotování ovoce. 

Vanilkou můžete i velmi jednoduše ozvláštnit javorový sirup. Vanilkový lusk vložte do sirupu a nechte macerovat alespoň týden. Využijete ho na vafle či lívance, na ochucení müsli, snídaňových kaší, na ochucení šlehačky nebo mascarpone.

Skladování vanilkového lusku

Správně skladovaný lusk vám vydrží alespoň 1 rok. Základem je lusky vložit do malé uzavíratelné nádoby s dobrým těsněním. Uchovávejte je v pokojové teplotě, v temnu a suchu, rozhodně nepatří do lednice.

Netřeba dlouho přemýšlet, kde koupit vanilkový lusk té nejlepší kvality. V našem e-shopu nabízíme 3 druhy vanilkových lusků – Bourbon z Madagaskaru, Huahine z Papui-Nové Guineji a lusky z Ugandy. Cena vanilkového lusku se odvíjí podle kvality a místa původu.

Jako bonus přidáváme naše recepty na domácí vanilkový pudink,  vanilkové piškotové těsto, a nealko vaječný koňak.