Co rodina, to unikátní recept na ty nejlepší nakládané okurky. Jak správně a jak dlouho zavařovat okurky, aby byly krásně křupavé? Máme pro vás odpovědi na nejčastější dotazy.
Jak na nejlepší lák na okurky?
Inspirujte se naším tipem - Recept nálev na okurky. Příprava je snadná a výsledek dokonalý. V Aromce Brno vyráběný Nálev na okurky vychází z tradiční receptury na nálev na okurky znojemského typu. Aromka Brno je po dlouhá léta dodavatelem tradičního výtažku na přípravu nálevu na okurky Znojmia.
Jak na zavařování okurek v hrnci?
Zavaření okurek v klasickém hrnci používaly už naše babičky a je velmi jednoduché. Na dno hrnce položte starou utěrku, vyskládejte na ni sklenice a zalijte teplou vodou do poloviny výšky sklenic. Pozvolna přiveďte vodu na teplotu 80-90 °C, zavařujte 20–30 minut. Bude se vám hodit kuchyňský teploměr a nebo sledujte zahřívanou vodu. Jakmile se objeví vlnky, je to ta správná teplota.
Zavařování okurek v zavařovacím hrnci
Váháte, jak dlouho zavařovat okurky v zavařovacím hrnci? Obvykle se zavařuje ve sklenicích o objemu 0,7 l, pak tedy platí, že menší okurky sterilujeme při teplotě 85 stupňů po dobu 20 minut, větší o pět minut déle.
Jak dlouho zavařovat okurky v troubě?
Zavařování okurek v troubě je velmi oblíbené. Připravené sklenice s okurkami a nálevem postavte na plech tak, aby se nedotýkaly. Na dno plechu nalijte 2 cm vody. Troubu nastavte na spodní ohřev a zapněte na 180 °C, zavařujte 20-25 minut. Horkovzdušnou troubu nastavte na 150 °C a zavařujte asi 60 minut.
Konkrétní rada pro zavařování v plynové troubě je trošku složitější. Doba sterilace okurek v troubě se může lišit, každá trouba může mít trochu jinou teplotu. Většinou se však doporučuje nastavit stupeň 1, nechat předehřát, pak vložit plech se sklenicemi. Zavařujte cca 60 minut, pak troubu vypněte, ale sklenice v ní nechte dalších 30 minut.
Tip pro zavařování v troubě: sledujte bublinky, které se začnou při zavařování tvořit. Jakmile je uvidíte, nastal správný čas pro vyndání sklenic, aby okurky byly krásně křupavé.
Zavařování okurek v mikrovlnce
Na sklenice používejte výhradně víčka se závity, aby vydržela tlak, který v mikrovlnce na sklenice působí. Materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí. Naplněné sklenice pečlivě zavíčkujte. Do mikrovlnné trouby skládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly a měly kolem sebe dostatek prostoru. Většinou zavařujeme okurky po třech sklenicích.
Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
- Výkon 700 W = 6 min/1 ks
- Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
- Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
- Výkon 850 W = 5 min/1 ks
- Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
S každou další sklenicí čas zdvojnásobte.
Zavařování okurek v myčce
Naplněné sklenice naskládejte do spodního koše myčky, pokud máte i menší skleničky, dávejte je do koše horního. Dejte pozor, ať sklenice stojí rovně a vzájemně se nedotýkají. Měly by mezi nimi být mezery zhruba 4 - 5 cm. Ujistěte se, že v dávkovači není leštící ani mycí prostředek, zvolte nejdelší program na 2 - 2,5 hodiny. Teplotu nastavte na 70 – 80 °C a myčku spusťte. Program nechte běžet až do konce včetně sušení. Ještě horké sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte vychladnout.
Mějte na paměti, že zavařené okurky jsou při vyndavání velmi horké. Po vychladnutí je skladujte v temném a chladnějším místě. Zajímá vás, kdy otevřít zavařené okurky?Doporučuje se vydržet zhruba měsíc, než se do zavařených okurek pustíte.
Sterilizace sklenic
Nezapomeňte, že základem úspěchu při zavařování jsou dokonale čisté sklenice a víčka. Nejčastěji se používá myčka na nádobí, sklenice vložíte do myčky a zapnete horké oplachování bez čistících prostředků. Hned po umytí jsou sklenice připravené k zavařování. Oblíbená je také sterilizace sklenic v troubě. Troubu předehřejte na 140 °C, program horní dolní ohřev. Umístěte sklenice a víčka do hlubšího plechu, sklenice by se neměly dotýkat. Víčka by měla být ponořená ve vodě. Do plechu nalijte cca 2 - 4 cm vody, sterilizujte 20 minut. Po vyjmutí sklenic z trouby je můžete ihned naplnit.
Na našem blogu najdete také článek, ve kterém se dozvíte vše o nakládání, konzervaci, sterilování a zavařování okurek. Připravili jsme také recepty na zavařování okurek -Recept na nálev na okurky i Recept na nálev na okurky pro diabetiky.
V e-shopu aromka.cz pohodlně nakoupíte vše potřebné pro domácí zavařování a konzervaci okurek a zeleniny.