Zavařování rajčat

Rajčatům se u nás obzvláště daří, nic se nevyrovná těm vlastnoručně vypěstovaným. Ať už máte úrodu ze zahrádky nebo panelákového balkonu a nestíháte jí sníst, můžete si snadno udělat zásobu na zimu. Samozřejmě můžete použít i koupená rajčata:)Zavařená rajčata

Rajčata obsahují spoustu vitamínů a také vysokou koncentraci lykopenu, účinného antioxidantu, který snižuje riziko rakoviny, nemoci srdce  a hladinu cholesterolu. Další látkou, která příznivě ovlivňuje naše zdraví jsou obsažené rozpustné i nerozpustné vlákniny. Jsou velmi prospěšné a jejich konzumace mimo jiné podporuje imunitu, snižuje riziko cukrovky, obezity a zamezuje růstu nežádoucích mikroorganismů ve střevě. Rajčata jsou zkrátka vitamínová bomba a mají pestré využití při vaření oblíbených jídel pro celou rodinu. Poradíme vám, jak na zavařená rajčata, jak zavařovat v troubě, myčce nebo v mikrovlnce.

Připravili jsme pro vás hned několik receptů na rajčata zavařená i bez zavařování:

  • Recept na rajčata ve sladkokyselém nálevu  (rajčata v nálevu na „znojemské okurky“
  • Nakládaná rajčata - recept bez zavařování
  • Nakládaná rajčata bez zavařování 

Další možností  zpracování rajčat je náš recept na domácí kečup, který si zamilují i vaše děti.

Zavařování rajčat v troubě

Konzervace rajčat v troubě je opravdu velmi jednoduchá.

Budete potřebovat:

  • rajčata
  • nálev na okurky Aromka Brno (+ ocet, voda, sůl, cukr dle návodu)
  • hluboký plech s utěrkou

Nezapomeňte sklenice na zavařování sterilizovat. Rajčata omyjte, zbavte stopek a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Natlačte rajčata do sklenic a zalijte připraveným nálevem. Víčka pořádně utáhněte, sklenice vložte na plech vyložený utěrkou. Podlijte vodou do výšky 2 cm a vložte plech do trouby. 

U elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložte do trouby nastavené na 150 °C a po pěti minutách ji zmírněte na 85—90 °C. Zavařujte 15 - 20 minut. Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Sterilovaná rajčata skladujte v temném a chladnějším místě.  

Zavařování rajčat v mikrovlnné troubě

Na sklenice používejte výhradně víčka se závity, aby vydržela tlak, který v mikrovlnce na sklenice působí. Materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí. Do sterilizovaných sklenic vkládejte omytá rajčata pokrájená na velikost, která vám vyhovuje. Přidejte připravený nálev, otřete okraje sklenic a víčka pečlivě utáhněte. Do mikrovlnné trouby skládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly a měly kolem sebe dostatek prostoru. Většinou se zavařuje po třech kusech. 

Každá mikrovlnka má jiný výkon, je tedy těžké poskytnout univerzální návod, kolik času je na zavařování potřeba. Záleží i na velikosti sklenic, ale obecně se doporučuje: tři sklenice rajčat = cca 18 minut. Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru. Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.

Zavařování rajčat v myčce

Naplněné sklenice naskládejte do spodního koše myčky, menší skleničky dávejte do horního koše. Dejte pozor, ať sklenice stojí rovně a vzájemně se nedotýkají. Měly by mezi nimi být mezery zhruba 4 - 5 cm. Ujistěte se, že v dávkovači není leštící ani mycí prostředek, zvolte nejdelší program na 2 - 2,5 hodiny, teplota bývá nastavena na 70 °C a myčku spusťte. Program nechte běžet až do konce včetně sušení. Ještě horké sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte vychladnout.