Připravili jsme pro vás recept na oblíbený kompot. Pochutnejte si na tom nejlepším kompotu z dýně s ananasovou příchutí!
Ingredience:
- 6 kg dýně
- 6x lžička kyseliny citronové
- 2 kg cukru krupice
- 2 citrony
- 2 ks celé skořice
- 10 ks hřebíčku
- 35-40 ml ananasového aromatu
- 10 l vody
Zavařená dýně jako ananas - postup:
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Pokud použijete dýni hokaido, loupat ji nemusíte. Přidejte 5 l vody, nechte v chladu odležet 12 hodin. Poté dýni vyjměte a dejte do jiného hrnce. Přidejte 5 l vody, cukr, hřebíček a skořici. Kyseliny citronové přidejte tolik, kolik vám vyhovuje. Uvedené množství je orientační, záleží především na vaší chuti. Oloupané citrony nakrájejte na plátky a půlku plátku přidejte na dno každé připravené sklenice. Co vám zbyde, přidejte do hrnce k dýni. Dýni vařte asi 20 minut, pak přidejte ananasové aroma (event. přidejte i ananasový kompot). Sklenice naplňte ještě horkým kompotem, pro dokonalý výsledek nechte v každé sklenici 1-2 hřebíčky a kousek skořice. Sterilujte 15 - 20 minut při teplotě 85 °C.
Zavařování dýně
Pro zavařování jsou vhodné všechny druhy a odrůdy jedlých dýní, v současnosti je ale nejvíce oblíbená oranžová japonská odrůda hokaido s příjemně sladkou chutí, mírně připomínající ořechy.
Naše babičky přidávaly k dýni také broskve nebo hrušky, které můžete nahradit naším broskvovým nebo hruškovým aromatem.
Náš tip:
Kompot z dýně a´la ananas je velmi oblíbený, ale můžete vyzkoušet i jiná aromata na ochucení dýně. Námi odzkoušená, která chutnají v kombinaci s dýní výtečně, jsou hruškové (80 ml), broskvové (80 ml), mandarinkové (110 ml), malinové (200 ml), pomerančové (200 ml) nebo rumové (80 ml).