Pokud hledáte dokonalý sladkokyselý nálev na feferonky nebo chilli papričky, máme pro vás snadné řešení! Naše nálevy Aromka Brno dodají vašim domácím zavařovaným delikatesám dokonalou chuť bez složitého dochucování.
Rozdíl mezi feferonkou a chilli papričkou
Označení "feferonka" se v Česku běžně používá pro mírně pálivé odrůdy chilli papríček. "Chilli paprička" je obecnější označení pro všechny pálivé papriky. Takže pokud někdo říká „feferonka“, většinou myslí mírně pálivou papriku, která se běžně nakládá. Výraz „chilli paprička“ se běžně používá pro jakoukoliv pálivou papriku – od jemné po extrémní ostrou.
Proč použít naše nálevy?
Naše sladkokyselé nálevy, na zeleninu a na okurky, obsahují pečlivě vybrané extrakty koření, které skvěle ladí s pikantními papričkami. Není tedy potřeba nic dalšího přidávat, protože obsahují optimálně vyváženou směs koření a jsou vyrobené z kvalitního 8% octu kvasného.
- Nálev na okurky obsahuje extrakty koření: kopr, pepř, nové koření, bobkový list, tymián, chilli a hřebíček. Dodá nakládaným feferonkám kořeněnou chuť typu “znojemské” okurky.
- Nálev na zeleninu obsahuje stejnou směs extraktů, ale s jemnější chutí kopru, aby lépe ladil i s ostatními druhy zeleniny. Je skvělou volbou pro nakládané feferonky ve sladkokyselém nálevu.
Jak zavařit feferonky
Pro nakládání feferonek/chilli papriček se hodí mnoho druhů, záleží na vašich preferencích, jakou chuť a pálivost upřednostňujte. Zde je několik tipů na druhy feferonek, které jsou pro nakládání nejvhodnější:
- Cherry papričky: Tyto malé, kulaté papričky jsou ideální pro nakládání vcelku. Mají jemnou až střední pálivost a po naložení jsou krásně křupavé.
- Pálivé papriky: Mezi nejoblíbenější pálivé papriky patří Jalapeño, Serrano a Habanero. Tyto papriky se skvěle hodí pro nakládání, pokud máte rádi ostřejší chuť.
- Feferonky typu Kozí roh: Tyto dlouhé, tenké papriky jsou velmi oblíbené pro nakládání vcelku nebo nakrájené na kousky. Mají střední pálivost a po naložení si zachovávají svou křupavost.
- Ostatní druhy: Kromě výše uvedených druhů můžete pro nakládání použít i jiné druhy feferonek, jako například Cayenne, Bird's eye nebo Scotch bonnet. Tyto papriky se liší svou pálivostí a chutí, takže si můžete vybrat ty, které vám nejvíce vyhovují.
Při výběru feferonek pro nakládání je důležité dbát na to, aby byly čerstvé, nepoškozené a bez hniloby. Velikost feferonek záleží na vašich preferencích, ale pro nakládání jsou ideální spíše menší až středně velké plody.
Pro zavařování feferonek/nakládání chilli papriček budete potřebovat: 
- feferonky / chilli papričky
- nálev na zeleninu nebo nálev na okurky Aromka Brno (+ ocet, voda, sůl, cukr dle návodu)
- voda
- cukr
- sůl
- ocet 8%
Podle své chuti můžete přidat např. česnek, cibuli, mrkev nebo křen.
Jak připravit lák na feferonky nebo chilli papričky?
- Připravte papričky – omyjte a podle potřeby zbavte stopek. Celé nebo pokrájené papričky vložte do sterilizovaných sklenic.
- Použijte nálev na zeleninu nebo nálev na okurky Aromka Brno jako základ. Zkontrolujte na obalu nálevu doporučené množství na určitý objem vody a přidejte ingredience dle návodu.
- Sklenice pevně uzavřete a sterilitujte při 80 °C asi 10 minut,
- Zavařené feferonky otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Nechte uležet – ideálně nechte papričky alespoň 2 týdny odpočívat na tmavším a chladném místě, aby se chutě propojily.
Lák na chilli papričky – postup je stejný jako u feferonek, doporučujeme použít nálev na okurky pro ještě lepší chuť.
Jak využít nakládané chilli papričky a feferonky v kuchyni
Naložené feferonky nebo chilli papričky jsou skvělým doplňkem mnoha jídel, mohou jim dodat pikantní říz jako příloha i jako ingredience.
Jako příloha:
- K masu: nakládané feferonky i chilli papričky se skvěle hodí k pečenému, grilovanému nebo dušenému masu. Dodají mu pikantní chuť a osvěží ho.
- K sýrům: feferonky/chilli se výborně kombinují s různými druhy sýrů, zejména s tvrdými a zrajícími sýry.
- K zelenině: můžete je podávat i k pečené nebo grilované zelenině.
- K pečivu: jsou vynikající s chlebem, bagetou nebo toasty.
Jako ingredience:
- Do omáček: nakrájené feferonky můžete přidat do omáček na těstoviny, maso nebo zeleninu.
- Do polévek: feferonky dodají pikantní chuť polévkám, jako je gulášová, fazolová nebo zeleninová polévka.
- Do salátů: nakrájené feferonky můžete přidat do salátů, jako je bramborový, zeleninový nebo těstovinový salát.
- Do pomazánek: feferonky se hodí i do pomazánek, jako je tvarohová, sýrová nebo masová pomazánka.
- Do marinád: nakládané feferonky můžete přidat do marinád na maso nebo zeleninu.
S našimi nálevy Aromka Brno bude zavařování chilli papriček a feferonek snadné a výsledek vás rozhodně nezklame! Vyzkoušejte a pochlubte se svými recepty.