Jak naložit okurky? Pomocí našeho receptu na sladkokyselé okurky připravíte 24 litrů nálevu na okurky nakládačky. Recept vychází z dlouholeté zkušenosti s přípravou kořeněného výtažku do nálevu na znojemské okurky.
Pojďme tedy na zavařování okurek - recept na okurky nakládačky s nálevem na okurky Aromka Brno.
Ingredience na přípravu nálevu pro nakládání okurek
- 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml
- 0,6 kg soli
- 2 kg cukru
- 6,5 l kvasného lihového octa 8%
Postup přípravy nálevu na okurky - pro ty nejlepší nakládané okurky
V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kilogramy cukru. Přidáme 6,5 l octa a přimíchejte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění lze zahřát, nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení. Obsah soli a cukru záleží plně na vašich chuťových preferencích, je možné je upravit.
Sterilované okurky
Doporučujeme okurky sterilovat (zavařovat) nejméně 20 minut při teplotě 80 °C. Sterilace okurek se může provádět v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce nádobí. Podrobný návod najdete v článku Zavařování okurek.
Někdy se můžete setkat s chybně použitým výrazem sterilizace okurek.
V případě že chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.
Příprava okurek nakládaček před zavařením
Vzhledem k tomu, že zavařování okurek má zvýšit jejich trvanlivost sterilací, tedy úplným zničením škodlivých mikroorganizmů, doporučujeme věnovat dostatečnou pozornost očištění okurek od nečistot. Zajistíte si tak kvalitnější výsledek zavařování.
Nálev na okurky je také oblíbený při zavařování rajčat, kterým dodá pikantní sladkokyselou chuť.