Vaječný likér nebo také koňak - pro někoho pití na každou lepší příležitost, pro někoho další ze symbolů Vánoc. Domácí vaječný koňak se tradičně servíruje při zdobení vánočního stromečku.
Pokud nevíte, jak udělat domácí vaječný vánoční likér, připravili jsme pro vás recept s našim vanilkovým a rumovým cukrářským aromatem. Díky použití aromat ušetříte 250 ml rumu tuzemák a “vaječňák” bude obsahovat méně alkoholu.
Náš tip: Recept na vaječňák - pro ten nejlepší vaječný likér s vanilkou přidejte pravou vanilku.
Domácí vaječný likér ze Salka - ingredience na přípravu:
- 5 žloutků
- 200 - 250 g cukru dle chuti
- 310 g Salko - nebo plechovka jiného zahuštěného plnotučného neslazeného mléka
- 250 g rumu tuzemák - Rum si můžete vyrobit i doma - Recept domácí rum
- 200 ml mléka polotučného
- 5 g vanilkové aroma
- 5 g rumové cukrářské aroma
Domácí vaječňák - postup přípravy:
Nejdříve vyšleháme mixérem žloutky s cukrem, poté přidáme zahuštěné mléko i polotučné mléko a mixujeme do hladka. Za stálého míchání přidáváme tuzemský rum a dochutíme vanilkovým a rumovým aromatem. Vaječný koňak ze Salka patří mezi nejoblíbenější recepty.
Další tipy pro výrobu vaječňáku
Nejlepší vaječný koňak je ten, který Vám osobně bude nejvíc chutnat. Tak se nebojte při výrobě experimentovat a upravit si poměr použitých aromat dle vašich preferencí.
Případně můžete přidat vaječňáku i jiný rozměr za použití dalších chutí. Doporučujeme vyzkoušet kávové aroma nebo třeba karamelové. Pak už můžete směle hovořit o originálním luxusním domácím vaječném koňaku.
Tato aromata, stejně jako rumové a vanilkové aroma navíc využijete v kuchyni i při pečení dalších domácích dobrot.