S tímto receptem na domácí uzené maso rozhodně zabodujete!
Oprané a osušené maso vložte do prostorného hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby voda přesahovala přes maso 3 - 4 cm. Pak maso vyndejte a množství vody v hrnci odměřte. Vodu vždy doplňte na celé litry směrem nahoru. Na naložení 1 – 3 kusů vepřového masa je potřeba 5 – 6 litrů láku.
Ingredience:
- 80 g kuchyňské soli
- potravinový karamel (Aromka) - naředěný
- ½ čajové lžičky celého nového koření
- 1 bobkový list, nalámaný na malé kousky
- 1 hřebíček
Postup pro uzení:
Ideální pro uzení jsou kusy masa o váze 1 – 1,5 kg. Výška masa by měla být maximálně do 10 cm. Doba naložení masa v láku by se měla pohybovat mezi 6 – 8 dny.
Koření vložte do hmoždíře, rozdrťte ho a následně smíchejte se solí (event. extraktem koření česnek) a karamelem. Máte tak připravenou vlastní směs koření k naložení masa.
Odměřenou vodu přiveďte k varu a převařte ji 5 minut. Pak zdroj tepla vypněte a nechte vodu zchladit na 90 °C. Přisypejte směs koření na naložení masa a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Koření v teplé vodě uvolní aroma, které je potřeba pro nakládání masa.
Připravený lák nechte úplně vychladnout. Do velkého a prostorného hrnce naskládejte maso, přelijte ho připraveným studeným lákem. Hladina láku by měla být minimálně 4 cm nad úrovní masa. Zakrytý hrnec nechte odležet 7 – 8 dní při teplotě 5 – 10 °C. Maso pravidelně 1x za den zkontrolujte, lák by měl být nezakalený.
Naložené maso vyndejte z nálevu, opláchněte studenou vodou a otřete papírovými utěrkami od zbytků koření. Potřete ho naředěným karamelem (Aromka) a vložte do udírny vyhřáté na 80 – 90 °C. Zavěste ho na háky nebo položte na mřížku. Nechte ho udit 5 – 6 hodin při teplotě 90 °C. Po vyuzení bude mít maso krásnou barvu, ideální vůni a skvělou chuť.
Pro ten nejlepší výsledek vašich uzených delikates nabízíme celou řadu produktů pro domácí uzení .