Víme, že mnozí z vás trpí nemocí zvanou cukrovka neboli diabetes I. typu a II. typu. Každý však miluje okurky nakládačky, proto jsme pro diabetiky připravili recept na nakládané okurky bez cukru. Místo klasického cukru obsahuje sladidlo sacharin, s použitím našeho koncentrátu na přípravu nálevu na okurky.
Ingredience na přípravu nálevu:
- 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml
- 0,6 kg soli
- 360 tablet sladidla na bázi sacharinu - např. https://www.drmax.cz/fan-umele-sladidlo
- 6,5 l kvasného lihového octa 8%
- 17 litrů pitné vody
Postup přípravy nálevu na okurky:
V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a tablety sladidla. Jedna tableta odpovídá přibližně jedné kávové lžičce cukru. Přidáme 6,5 l octa a přimíchejte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění lze zahřát, lák na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení. Množství soli a sladidla záleží plně na vašich chuťových preferencích, je možné je upravit. Smícháním všech ingrediencí získáme 24 litrů nálevu.
Doporučujeme okurky sterilovat (zavařovat) nejméně 20 minut při teplotě 80 °C. Sterilací je možno provádět v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce nádobí, podrobný návod najdete v našem článku Zavařování okurek.
V případě že chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.
Příprava okurek nakládaček před zavařením:
Vzhledem k tomu, že zavařování okurek má zvýšit jejich trvanlivost pomocí procesu sterilace, tedy úplným zničením škodlivých mikroorganismů, doporučujeme věnovat dostatečnou pozornost očištění okurek od nečistot. Zajistíte si tak kvalitnější výsledek zavařování.