Připravili jsme pro vás několik osvědčených receptů na ta nejlepší zavařená rajčata, ale i na pikantní nakládaná rajčata bez zavařování.
Zavařená rajčata– recept
Pokud milujete zavařená rajčata s cibulí, máme pro vás skvělý recept na rajčata ve sladkokyselém nálevu (rajčata v nálevu na „znojemské okurky“).
Budete potřebovat:
- rajčata
- nálev na okurky Aromka Brno (+ ocet, voda, sůl, cukr dle návodu)
- cibule
- zavařovací sklenice, zavařovací hrnec
Zralá, pevná a zdravá rajčata pečlivě omyjte a lehce vyřízněte zbytky po stopce. Podle velikosti rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky a naskládejte do sterilizovaných sklenic. Na dno sklenice vložte na kolečka nakrájenou cibuli a pak skládejte rajčata. Cibuli můžete vkládat i do mezer, nebojte se přitlačit. Zalijte připraveným lákem, otřete hrdlo sklenice a pevně zavíčkujte. Nakládaná rajčata zavařujte v zavařovacím hrnci 25 - 30 minut při 80 °C. Sklenice vyndejte z hrnce, obraťe víčkem dolů a nechte vychladnout. Skladujte v chladném a temném místě.
Nakládaná rajčata s cibulí jsou skvělou přílohou k masu, jako základ na salát, na ozdobu jednohubek nebo do domácích hamburgerů a sendvičů.
Nakládaná rajčata - recept bez zavařování
Rajčata si můžete uchovat na zimu i bez zavařování, základem jsou ale pevná zdravá a zralá rajčátka a pečlivě sterilizované sklenice. Pro tuto variantu budete potřebovat i další zeleninu, papriku, stroužky česneku a na kolečka nakrájenou cibuli. Zkoušet můžete i další kombinace, např. s cuketou nebo mrkví. Zvolenou zeleninu vybírejte jen zdravou, bez kazu.
Nakládaná rajčata bez zavařování
Připravte si:
- zralá, pevná rajčata a další zeleninu dle chuti
- nálev na zeleninu Aromka Brno (+ ocet, voda, cukr, sůl dle návodu)
Nálev na zeleninu je vyrobený z octu kvasného 8% a směsí extraktů koření (pepř, nové koření, tymián, chilli a hřebíček) pro pikantní chuť nakládané zeleniny.
Omytá rajčata a zeleninu osušte a vkládejte do sklenic. Zalijte připraveným horkým nálevem. Nálev je macerát, který se musí naředit, aby splnil svůj účel. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli se přimíchá nálev na zeleninu. V případě, kdy rajčata nezavařujete, je potřeba připravený lák svařit a poté jím zalít připravená rajčata ve sklenicích.
Pevně uzavřete a dejte do lednice. K jídlu budou nakládaná rajčata připravená za 24 hodin a v chladu vám vydrží několik týdnů.
Další možností zpracování rajčat je náš recept na domácí kečup, který si zamilují i vaše děti.
Vše o zavařování rajčat se dočtete na našem blogu.