Pokud milujete nakládané houby ve sladkokyselém nálevu, máme pro vás tip, jak si při nakládání hub ulehčit práci. Připravili jsme pro vás nálev na houby, pomocí kterého si můžete uchovat vámi nasbírané houby. Skvělý je i pro naložení žampionů, které jednoduše koupíte v obchodě.
Nálev na houby je vyrobený z octu kvasného 8% a aromatických extraktů koření kopru, rozmarýnu a estragonu pro dokonalou chuť nakládaných hub. Nálev je macerát, který je potřeba naředit. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli se přimíchá nálev na houby, vše se zamíchá a takto hotový lák je připravený k použití.
Recept na přípravu 24 litrů nálevu:
- 17 litrů vody
- 0,6 kg soli
- 2 kg cukru
- 6,5 litru octu kvasného 8%
- nálev na houby 260 ml
Návod na přípravu nálevu:
V 17 litrech pitné vody rozpusťte 0,6 kg soli, 2 kg cukru, přidejte 6,5 litru octa a přimíchejte nálev na houby 260 ml. Připravený nálev by měl vystačit na 40 ks 0,7 litrových skleniček.
A teď jdeme na houby…
Houby pečlivě očistěte a propláchněte proudem vody, abyste je zbavili všech nečistot. Malé houbičky nechte vcelku a větší nakrájejte na kousky tak veliké, jak se vám líbí. Připravené houby povaříme v osolené vodě asi 10-15 minut, pak houby sceďte, opět propláchněte teplou vodou a nechte pořádně okapat a vychladnout.
Povařené houby naskládejte do čistých zavařovacích sklenic a přilijte připravený nálev. Pokud máte raději pikantnější chutě, přidejte česnek nebo feferonky.
Zavíčkované sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 ° Celsia zhruba 20–30 minut. Sklenice nechte vychladnout, potom je uložte na 3 - 4 týdny do chladu a temna, aby získali tu správnou chuť. Takto je můžete skladovat klidně až do další sezóny.
Pro zavařování jsou ideální houby čerstvé a kvalitní, tedy bez červů, plísní apod. Odříznutí plesnivého kousku není řešení, takovou houbu raději vyhoďte. Nejvhodnějšími na nakládání jsou středně velké pevné houby. Nejlépe chutnají hříbky, houby václavky, mladé žampiony, lišky nebo ryzce.
Jednoduché nakládané houby v octě
Nakládané houby na kyselo jsou hotové raz dva a výsledek předčí vaše očekávání. Je to recept našich babiček, které uměly používat ocet na ledacos, od úklidu až po zavařování.
Větší houby pokrájejte, menší nechte vcelku. Houby povařte asi 10 minut ve slané vodě, na 1 litr vody použijte 1 lžíci soli, můžete přidat i pepř, bobkový list a nové koření. Povařené houby sceďte a krátce je propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.
Octový nálev na houby:
- 500 ml vody
- 350 ml octa kvasného lihového 8%
- 1 lžička soli
- cukr nebo 6 tabletek umělého sladidla
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- 10 zrnek pepře
- 10 zrnek koriandru
Všechno dejte do hrnce, svařte a nechte vychladnout. Houby naskládejte do sklenic, můžete přidat další zeleninu dle chuti, např. kolečka cibule, mrkve nebo chilli papričku. Sklenice zalijte octovým nálevem, zavíčkujte a sterilizujte 20-30 minut při teplotě 90-100 °C. Nechte vychladnout.
Nakládané houby bez zavařování
V tomto případě je potřeba použít sklenice se šroubovacími víčky. Postup je velmi podobný, očištěné, nakrájené a předvařené houby vložíme do hrnce, přilijeme připravený nálev z macerátu Nálev na houby a povaříme asi 5 min, ještě horké plníme do sklenic. Dle chuti můžeme přidat plátky cibule a stroužek česneku, zavíčkujeme a postavíme vzhůru nohama. Nezavařujeme, po vychladnutí můžeme sklenice uložit a druhý den se do nich už můžeme pustit. Když vydržíte týden, budou ještě lepší, ale jinak vydrží nakládané houby bez zavařování i rok.
Na našem blogu si můžete přečíst také článek Zavařování hub od A do Z.