Okurkový salát je naprostá klasika, ať už ho máte v paměti od babičky nebo ze školní jídelny. Jedinečnou chuť mu dodává sladkokyselá zálivka na salát, která je skvělá, osvěžující a tak jednoduchá.
Pro přípravu octové zálivky na salát můžete použít i skvělé ochucené octy z nabídky e-shopu Aromky Brno:
Můžete se inspirovat našimi recepty na salátovou zálivku s ochucenými salátovými octy česnek a chilli.
Zálivka na salát recept
Na sladkokyselý nálev na salát budete potřebovat:
- 500 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce octa kvasného lihového 8%
- 2 špetky pepře
- 1 lžička soli
Připravená octová zálivka na salát vám vystačí zhruba na 0,5 kg salátových okurek.
Salátovou okurku oloupejte, nastrouhejte nahrubo a osolte. Nechte ji chvilku “potit” a uvolněnou vodu slijte. V misce rozmíchejte vodu, ocet a cukr. Připravený sladkokyselý nálev nalijte na nastrouhanou okurku a promíchejte. Dochuťte pepřem, solí, někdo rád přidává i nakrájenou cibuli a lžíci olivového oleje.
Pro nálev na okurkový salát s octem můžete použít i ocet 5%. Na rozdíl od 8% octa není obarven ani ochucen estragonovým aroma. Díky naředění je 5% ocet možno přímo používat při kuchyňské přípravě pokrmů, má jemnější chuť.