25.10. 2024 celozávodní dovolená - objednávky pořízené po 12:00 hod. dne 23.10. budeme vyřizovat od úterý 29. 10. Více..

Zavařování dýně - recepty

 

Dýně ve sladkokyselém nálevu a´la Znojemské okurky

Máme pro vás originální recept na zavařenou dýni ve sladkokyselém nálevu typu Znojemské okurky. Takto zakonzervovaná dýně zůstává krásně křupavá na skus a pikantní chuť láku na okurky jí dodá nový rozměr gurmánského zážitku.Nálev a dýně

Budete potřebovat:

Nálev je macerát,  který je potřeba naředit. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli se přimíchá nálev na okurky, vše se zamíchá a takto hotový lák je připravený k použití. Snadno tak vyrobíte nálev na dýni za studena. Návod najdete přímo u popisu nálevu v našem e-shopu. Vyzkoušet můžete i náš nálev na zeleninu.

Postup:

Dýni nejdříve rozřízněte na čtvrtky, vydlabejte dužinu se semínky a pak pomocí škrabky odstraňte slupku (u hokaido netřeba). Pokračujte krájením na menší kousky, velikost je na vás, ideální jsou ale proužky nebo měsíčky.

Nakrájenou dýni vložte do hrnce, zalijte vodou a povařte ji jen krátce, aby zůstala křupavá. Hokaido stačí zhruba 5 minut, záleží i na velikosti nakrájených kousků dýně, jiný druh dýně může potřebovat o něco delší dobu. Předem sterilizované sklenice naplňte dýní, pokud máte raději pikantnější chuť, můžete k dýni do sklenice přidat i kousek červené papriky, pár koleček cibule nebo křenu. 

Zalijte připraveným nálevem a dobře zavíčkujte. Zavařujte cca 30 minut na 85 °C. Po vytažení z hrnce sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uvidíte, že po ní jen zapráší. 

Zavařování dýně na slano (zavařování dýně hokaido)Dýně s octem

1 dýně hokaido = cca 6 zavařovacích sklenic

Budete potřebovat:

Postup přípravy:

Dýni si očistěte, hokaido není třeba loupat a nakrájejte na kostičky nebo proužky. Do hrnce si připravte octový nálev, dle chuti přidejte cukr. Vsypte kostičky dýně, směs přiveďte k varu a vařte 8 – 10 minut.

Do zavařovacích sklenic vložte povařené kostky dýně (můžete přidat i kozí rohy, cibuli nebo feferonky) a zalijte nálevem, ve kterém se dýně vařila. Zavíčkujte a vařte zhruba  0,5 hodiny při teplotě 85 ºC. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Zavařená dýně hokaido vydrží i několik let.

Nechte se inspirovat recepty na zavařování dýně na sladko:

 Vše o zavařování dýně se dočtete v článku na našem blogu.