Dýně ve sladkokyselém nálevu a´la Znojemské okurky
Máme pro vás originální recept na zavařenou dýni ve sladkokyselém nálevu typu Znojemské okurky. Takto zakonzervovaná dýně zůstává krásně křupavá na skus a pikantní chuť láku na okurky jí dodá nový rozměr gurmánského zážitku.
Budete potřebovat:
- zralé dýně
- nálev na okurky Aromka Brno
- ocet kvasný lihový 8%
- pitná voda
- cukr
- sůl
Nálev je macerát, který je potřeba naředit. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli se přimíchá nálev na okurky, vše se zamíchá a takto hotový lák je připravený k použití. Snadno tak vyrobíte nálev na dýni za studena. Návod najdete přímo u popisu nálevu v našem e-shopu. Vyzkoušet můžete i náš nálev na zeleninu.
Postup:
Dýni nejdříve rozřízněte na čtvrtky, vydlabejte dužinu se semínky a pak pomocí škrabky odstraňte slupku (u hokaido netřeba). Pokračujte krájením na menší kousky, velikost je na vás, ideální jsou ale proužky nebo měsíčky.
Nakrájenou dýni vložte do hrnce, zalijte vodou a povařte ji jen krátce, aby zůstala křupavá. Hokaido stačí zhruba 5 minut, záleží i na velikosti nakrájených kousků dýně, jiný druh dýně může potřebovat o něco delší dobu. Předem sterilizované sklenice naplňte dýní, pokud máte raději pikantnější chuť, můžete k dýni do sklenice přidat i kousek červené papriky, pár koleček cibule nebo křenu.
Zalijte připraveným nálevem a dobře zavíčkujte. Zavařujte cca 30 minut na 85 °C. Po vytažení z hrnce sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uvidíte, že po ní jen zapráší.
Zavařování dýně na slano (zavařování dýně hokaido)
1 dýně hokaido = cca 6 zavařovacích sklenic
Budete potřebovat:
- dýně hokaido
- octový nálev (na 1 l vody 0,5 dcl octa)
- cukr
Postup přípravy:
Dýni si očistěte, hokaido není třeba loupat a nakrájejte na kostičky nebo proužky. Do hrnce si připravte octový nálev, dle chuti přidejte cukr. Vsypte kostičky dýně, směs přiveďte k varu a vařte 8 – 10 minut.
Do zavařovacích sklenic vložte povařené kostky dýně (můžete přidat i kozí rohy, cibuli nebo feferonky) a zalijte nálevem, ve kterém se dýně vařila. Zavíčkujte a vařte zhruba 0,5 hodiny při teplotě 85 ºC. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Zavařená dýně hokaido vydrží i několik let.
Nechte se inspirovat recepty na zavařování dýně na sladko:
Vše o zavařování dýně se dočtete v článku na našem blogu.