Fruta Brno
Národní podnik Fruta Brno vznikl v roce 1966. Předchůdcem této společnosti byla Jihomoravská Fruta Modřice, která sdružovala celkem tři konzervárny – národní podniky Brněnská Fruta, Znojemská Fruta a Břeclavská Fruta.
Součástí Jihomoravské Fruty Modřice se v roce 1960 stala i společnost Aromka Brno. Připojením k Frutě se výroba Aromky rozšiřuje o výrobu výtažků koření pro konzervárenský průmysl, extrakty koření, citrusové koncentráty a ocet.
Kromě Aromky se k Jihomoravské Frutě přidružují i další podniky s lihovarskou výrobou (např. Starorožná Prostějov). V roce 1966 dochází k další restrukturalizaci podniku a vzniká národní podnik Fruta Brno, který má celkem 7 závodů.
K nejvýznamnějším závodům Fruty Brno patřila Znojemská Fruta, která se v 80. letech stává jedním z největších konzervárenských závodů u nás. Věhlasným produktem Znojemské Fruty byly sterilované sladkokyselé okurky známé jako znojemské okurky, kterých se vyrobilo až 15 000 tun ročně. Společnost Aromka Brno se na výrobě znojemských okurek podílela přípravou výtažků na nálev.