Sterilizace
Co je sterilizace? Sterilizace zahrnuje postupy, kterými v daném prostředí dojde k usmrcení všech živých organismů, včetně jejich spor či vajíček. K běžným metodám sterilizace patří působení vysokých teplot, UV záření čí použití chemických látek. Sterilizace se používá především ve zdravotnictví, případně v potravinářství. V běžném domácím prostředí se se sterilizováním můžete setkat při sterilizaci kojeneckých lahví nebo se doporučuje sterilizovaní sklenic před zavařováním.
Často se nesprávně zaměňuje pojem sterilizace za sterilaci. S tímto pojmem se běžněji setkáte v potravinářství. Sterilace potravin patří mezi konzervační metody a oproti sterilizaci se jedná o metody o něco šetrnější, které berou na zřetel zachování kvality sterilované potraviny. V běžném domácím prostředí se se sterilizováním můžete setkat při sterilizaci kojeneckých lahví nebo se doporučuje sterilizovaní sklenic před zavařováním.