Tresť
Tresti neboli lihová aromata (případně Esence) jsou lihové roztoky aromat a dalších látek, které se používají k ochucování potravinářských výrobků. Název tresti již v současnosti neodpovídá platné legislativě. Správné pojmenování je aroma.
Surovinami pro výrobu trestí jsou koření, ovoce a léčivé byliny, ze kterých se macerací, destilací či digerací získávají přírodní aromatické látky.
Tresti se používají především k ochucování pálenek, likérů, destilátů a dalších alkoholických nápojů. K nejběžnějším trestím patří například rumová tresť, ananasová tresť, vanilková tresť, meruňková tresť, griotková tresť či jahodová tresť. Jako potravinářská tresť jsou označovány tresti, které mají uplatnění i při dochucování pečiva a cukrovinek (vanilková tresť, rumová tresť) či při zavařování (dyňový kompot s ananasovou trestí).
Společnost Aromka Brno a.s. patří mezi tradiční výrobce lihových aromat (trestí).