Výtažky koření
Kořeninové výtažky se používají především v potravinářské výrobě. Základní surovinou pro výrobu výtažků je přírodní koření. Rozmělněné koření se destiluje nebo extrahuje a získávají se z něj přírodní silice a oleoreziny. Případně se výtažky koření vyrábí extrakcí v jemném rafinovaném lihu o koncentraci 70- 95%. Výhodou takto získaných kořeninových výtažků je, že neobsahují žádné nežádoucí rostlinné zbytky, mikroorganismy ani enzymy.
Kořeninové výtažky jsou velmi koncentrované a jak už bylo zmíněno, používají se v potravinářském průmyslu k dochucování a zvýraznění chuti potravinářských výrobků a při konzervování okurek a zeleniny.
Společnost Aromka Brno a.s. patří k tradičním výrobcům kořeninových výtažků na přípravu nálevů na okurky a dalších druhů zeleniny. V nabídce najdete i octový macerát na domácí zavařování okurek.