Nálev na hermelín je olejový nálev s extrakty koření pro nakládání hermelínů a jiných zrajících sýrů. Lze ho však využít i pro přípravu jiných dobrot, např. naložených sušených rajčat, česneku, přípravu rybích nebo cuketových matjesů.
Z jedné lahve nálevu na hermelín, která má objem 1 l, připravíte zhruba 2 sklenice o objemu 0,75 l.
Recepty s použitím olejového nálevu
Naložená sušená rajčata
Pokud milujete sušená rajčata a chcete, aby Vám vydržela co nejdéle, naložte je do oleje. Náš olejový nálev díky použité směsi koření Vaše sušená rajčata dokonale ochutí. Je to raz dva. Malá sušená rajčata můžete do sklenice skládat rovnou, větší je lepší nakrájet na menší kousky. Naskládaná rajčata pak zalijte naším nálevem a sklenici uzavřete.
Cuketové matjesy
Omyté a osušené cukety nakrájejte na proužky, cibuli na kolečka. Můžete přidat i mrkev nakrájenou na kolečka. Vše naskládejte do sklenice, zalijte naším nálevem a min. 3 dny nechte v lednici proležet. Cuketu můžete také naložit jako nakládané okurky, pak zvolte náš nálev na okurky, postup přípravy je kromě nálevu stejný.
Matjesy s cibulí
Matjesy budou skvěle chutnat i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, osvědčený je například cejn, karas nebo kapr. Rybí filety pořádně posolte a nechte ideálně 3 dny odležet v ledničce. Krásně uleželé filety opláchněte, osušte a nakrájejte na proužky. Skládejte je do připravené sklenice a promíchejte s cibulí. Přidejte náš olejový nálev, vše důkladně promíchejte a nechte týden uležet v ledničce.