Slovník pojmů, Strana 3

A B C D E F G K L M O P R S T U V Z

Sterilace

Pojem sterilace označuje jeden ze způsobů konzervace potravin. Je to metoda, při které se vytvoří extrémní podmínky, které usmrtí většinu nežádoucích mikroorganismů a tím se zabrání kažení potraviny. Sterilace se může provádět působením vysokých…

Sterilizace

Co je sterilizace? Sterilizace zahrnuje postupy, kterými v daném prostředí dojde k usmrcení všech živých organismů, včetně jejich spor či vajíček. K běžným metodám sterilizace patří působení vysokých teplot, UV záření čí použití chemických látek.…

Surový líh

Surový líh – výrobek získaný destilací zkvašené zápary ze surovin obsahujících cukry, škrob, celulózu a inulín.  

Tresť

Tresti neboli lihová aromata (případně Esence) jsou lihové roztoky aromat a dalších látek, které se používají k ochucování potravinářských výrobků. Název tresti již v současnosti neodpovídá platné legislativě. Správné pojmenování…

Umělá aromatická látka

Umělá aromatická látka – látka získaná chemickými postupy, která není chemicky identická s látkami přítomnými ve zdrojích rostlinného či živočišného původu.  

Vanilin

Vanilin je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí. Vanilin může být ve formě přírodní nebo syntetické, nejčastěji se s ním můžete setkat ve vanilínovém cukru.

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je koncentrovaný výluh z plodů vanilky naložených v lihu.

Výtažky koření

Kořeninové výtažky se používají především v potravinářské výrobě. Základní surovinou pro výrobu výtažků je přírodní koření. Rozmělněné koření se destiluje nebo extrahuje a získávají se z něj přírodní silice a oleoreziny. Případně se výtažky koření…

Zákon o lihu

Zákon o lihu č. 61/1997 Sb. vymezuje podmínky pro výrobu, úpravu, skladování, evidenci a oběh lihu a stanoví působnost ministerstev a jiných správních úřadů na tomto úseku. 

Nahoru