Slovník pojmů, Strana 3
A B C D E F G K L M O P R S T U V Z
Sterilace
Pojem sterilace označuje jeden ze způsobů konzervace potravin. Je to metoda, při které se vytvoří extrémní podmínky, které usmrtí většinu nežádoucích mikroorganismů a tím se zabrání kažení potraviny. Sterilace se může provádět působením vysokých…
Sterilizace
Co je sterilizace? Sterilizace zahrnuje postupy, kterými v daném prostředí dojde k usmrcení všech živých organismů, včetně jejich spor či vajíček. K běžným metodám sterilizace patří působení vysokých teplot, UV záření čí použití chemických látek.…
Surový líh
Surový líh – výrobek získaný destilací zkvašené zápary ze surovin obsahujících cukry, škrob, celulózu a inulín.
Tresť
Tresti neboli lihová aromata (případně Esence) jsou lihové roztoky aromat a dalších látek, které se používají k ochucování potravinářských výrobků. Název tresti již v současnosti neodpovídá platné legislativě. Správné pojmenování…
Umělá aromatická látka
Umělá aromatická látka – látka získaná chemickými postupy, která není chemicky identická s látkami přítomnými ve zdrojích rostlinného či živočišného původu.
Vanilin
Vanilin je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí. Vanilin může být ve formě přírodní nebo syntetické, nejčastěji se s ním můžete setkat ve vanilínovém cukru.
Vanilkový extrakt
Vanilkový extrakt je koncentrovaný výluh z plodů vanilky naložených v lihu.
Výtažky koření
Kořeninové výtažky se používají především v potravinářské výrobě. Základní surovinou pro výrobu výtažků je přírodní koření. Rozmělněné koření se destiluje nebo extrahuje a získávají se z něj přírodní silice a oleoreziny. Případně se výtažky koření…
Zákon o lihu
Zákon o lihu č. 61/1997 Sb. vymezuje podmínky pro výrobu, úpravu, skladování, evidenci a oběh lihu a stanoví působnost ministerstev a jiných správních úřadů na tomto úseku.