Karamely - potravinářská barviva
Přírodní barvivo – karamel (nebo také kulér) je nejrozšířenější černé potravinářské barvivo, které se nachází v širokém spektru potravin a nápojů. Tekutý karamel je hnědé až černé barvivo dodávající potravinám tmavou hnědou až černou barvu. Jedná se o přírodní potravinářské barvivo, vyrábí se karamelizací cukru.
Nejprodávanější
Karamel představuje přibližně 11 % z celkové produkce barviv v potravinách. Karamelová barva je výrobek používaný po staletí při domácím vaření jako potravinové barvivo.
Nejčastější je použití jako černá potravinářská barva při barvení lihovin, medoviny, piva nebo produktů v masném průmyslu. Karamely (kuléry) se plní do obalů splňující legislativu týkající se materiálů pro styk s potravinami, nejčastěji plastové kanystry nebo PET láhve. V našem e-shopu najdete i další potravinářská barviva.
K dispozici, případně ke stažení, je tabulka použití lihového, potravinářského a pivního karamelu – Potravinářský karamel použití (v pdf).